2019-01-28 12:10:28• hírek • Bede Emőke

Csupán kétezer nő vett részt 2018-ban az ingyenes méhnyakrákszűrésen

A méhnyakrák napjainkban is a gyakori halálokok között szerepel. A rossz statisztikai mutatók annak köszönhetők, hogy a méhnyakrákszűrés bevezetése és kiépítése ellenére a nők jelentős hányada sajnos nem vesz részt ezen a vizsgálaton, noha a méhnyakrák a szűrés során már korai stádiumban is jól felismerhető, illetve időben megkezdett kezeléssel az esetek nagy részében gyógyítható –tájékoztat a webbeteg.hu. Sajnos az egészségügyi honlap által megfogalmazott gondolatok Romániában, azon belül Szatmár megyében is érvényesek.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság közleménye szerint az országos szűrőprogramban 5,6 millió, a betegségnek potenciálisan kitett nő vehetne részt, viszont eddig ennek a népes csoportnak csupán 12 százaléka jelentkezett a vizsgálatra. Ami Szatmár megyét illeti, az elmúlt év során csupán 2118 nő vett részt az ingyenes szűrővizsgálaton, és sajnos 151 esetben fel is merült a rosszindulatú daganat gyanúja, mely aztán további vizsgálatokat tett szükségessé. Ugyanakkor az igazgatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a tavaly kivizsgált nők csupán a töredékét képezik annak a Szatmár megyei csoportnak, akiket valóban fenyeget a méhnyakrák. Mint írják, ha minden megyénkbeli nő, akinek részt kellene vennie a szűrésben, felkereste volna szakorvosát, akkor az elmúlt öt év során már 115 ezer hölgy kapta volna kézhez a megnyugtató, vagy éppenséggel kezelést sürgető vizsgálati eredményeket.
 

A szűrővizsgálaton való alacsony részvétel sajnos országszerte jellemző, holott a méhnyakrák már korai stádiumban is felismerhető, illetve az időben elindított kezeléssel nagy eséllyel gyógyítható is. Épp ezért a DSP arra inti a nőket, hogy éljenek az országos szűrőprogram adta lehetőséggel, annál is inkább, mivel tünetek általában csak az előrehaladott, már nem gyógyítható elváltozásoknál jelentkeznek.


Hogy miként lehet részt venni az ingyenes szűrővizsgálaton, arról az egyes háziorvosok további információkkal szolgálhatnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: